Lesbrieven Nieuwe Economie

Actuele lessen: Verkiezingen en economie

De verkiezingen komen eraan. En deze week is een aantal verkiezingsprogramma’s doorgerekend door het CPB. Niet alle programma’s zijn daar aangeboden. Hoe kun je met leerlingen kijken naar verkiezingsprogramma’s en dan met name de economische componenten ervan? En hoe kijken leerlingen naar de hulpprogramma’s als de stemwijzer? Weten ze wat links en rechts betekent en waar de partij van hun voorkeur staat? Kunnen leerlingen ook op een andere manier naar de programma’s kijken, bijvoorbeeld vanuit het perspectief van iemand met een andere achtergrond of een andere baan dan hun ouders?

Redacteur van de lesbrieven Nieuwe Economie, Irene de Vries, heeft hier een les over gemaakt. Deze les gaat in op de verschillende verkiezingsprogramma’s in de verkiezingen van 2023. De leerlingen gaan ook in de les een programma bekijken van partijen en de verschillen en overeenkomsten kunnen in de les aan bod komen.

Irene maakt bij het ontwikkelen van deze les gebruik van grafieken, cijfers en artikelen van het CPB, Prodemos, Kieskompas en I&O research. Voel je vrij om haar slides te downloaden, aanpassen en gebruiken.

In de serie actuele lessen, ontwikkeld door economiedocent en redacteur van onze lesbrieven Irene de Vries, vind je nu een les over de aankomende verkiezingen. Met deze lessen kun je jouw economieonderwijs goed aan laten sluiten bij het nieuws van dit moment.

Ben je enthousiast over deze korte les en wil je met jouw leerlingen aan de slag met andere vernieuwende thema’s?

We hebben meer materiaal, met volledige online ondersteuning voor de presentatie en werkbladen voor leerlingen. Kijk bij de lesbrieven.


Geplaatst

in

door